Gotowanie pysznych sosów nie jest trudne. I na przykładzie kremowego sosu z borowikami udowodnię ci to! Przygotuj patelnię, zapoznaj się z przepisem, a za pół godziny będziesz już smakować swoje pierwsze arcydzieło!
Składniki
- śmietana (o zawartości tłuszczu 33 %) – 250 ml
- borowiki - 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 50 g
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój borowiki i obrany czosnek.
Roztop masło na patelni, dodaj czosnek i smaż przez 1,5-2 minuty.
Dodaj borowiki i kontynuuj gotowanie na złoty kolor.
Dodaj śmietanę, sól, zmielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową.
Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 7-10 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy