
Takie bułki warzywne z posiekanymi ziołami z pewnością nie pozostaną bez uwagi nawet na bogatym stole. Oprócz tego, że są piękne, są również przydatne. I niskokaloryczne, jeśli używasz niezbyt tłustego sera śmietankowego.
Składniki
- okrągły ryż - 120 g
- woda - 240 ml
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- nori - 2 liścia
- koperek - 0.5 pęczek
- papryka - 1 rzecz
- ogórki - 1 rzecz
- marynowany imbir - 50 g
- ser śmietankowy - 140 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj do niej umyty ryż i gotuj do miękkości.
Wymieszaj ocet, cukier i sól, dopraw ryż i pozostaw do ostygnięcia.
Przekrój nori na pół. Połóż warstwę ryżu na każdej połowie i posyp posiekanym koperkiem.
Delikatnie dociśnij i odwróć nori ryżem w dół. Pokrój warzywa w kostkę i ułóż na wierzchu.
Dodaj marynowany imbir i ser śmietankowy do nadzienia.
Zwiń rolki za pomocą maty i pokrój wilgotnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy