
Kolejny przepis dla miłośników kuchni japońskiej. Przepyszne bułki z małżami można przygotować na różne sposoby. Smażę owoce morza na maśle z sosem. Możesz sobie to ułatwić i kupić gotowe marynowane małże.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- małże (mrożone) – 200 g
- sok z cytryny - 1 art.
- masło - 60 g
- sos sojowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Roztop masło na patelni, dodaj zamrożone małże i smaż przez 3 minuty, często mieszając.
Dodaj sos sojowy, mielony pieprz, sól i po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.
Gotowe małże skropić sokiem z cytryny.
Rozłóż matę do sushi na stole, połóż arkusz nori na wierzchu i ułóż warstwę ryżu.
Na szerokiej krawędzi ułóż schłodzone małże paskiem.
Zwiń ciasną rolkę, pomagając sobie bambusową matą.
Pokrój gotową bułkę na małe kawałki i połóż na talerzu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy