Uwielbiam gotować w weekendy. To świetny czas, aby wypróbować nowe przepisy, a następnie zebrać się jako rodzina i ocenić wyniki. Ostatnio w ramach eksperymentu upiekłam pizzę calzone. Jednogłośnie postanowiliśmy wprowadzić to danie do naszego stałego menu.
Składniki
- mąka - 420 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 250 ml
- szynka - 100 g
- Mozzarella - 100 g
- pieczarki - 5 sztuk
- pomidory - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- sos pomidorowy - 2 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- czosnek - 1 ząbek
- oregano - 0,5 CZ. l.
- Sol - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier.
Dodaj olej, wodę i zagniataj ciasto.
Umieść w misce, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
Pokrój pomidory, mozzarellę, grzyby, szynkę, obrany czosnek i cebulę.
Smaż czosnek z cebulą na rozgrzanym oleju przez 40-60 sekund.
Dodaj grzyby i gotuj przez kolejne 5-7 minut, często mieszając.
Posyp oregano, solą i zdejmij z ognia.
Lekko zmiażdż ciasto i rozwałkuj ciasto.
Posmaruj połowę półfabrykatu sosem pomidorowym.
Ułóż smażone grzyby, pomidory, szynkę i mozzarellę.
Przykryj drugą połową ciasta i mocno przykryj.
Posmaruj calzone resztą oleju na wierzchu, przełóż na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.