przekąski 12.06.2023

Pizza Calzone

40 min
4 porcje
Pizza Calzone
oksix, stock.adobe.com
0

Uwielbiam gotować w weekendy. To świetny czas, aby wypróbować nowe przepisy, a następnie zebrać się jako rodzina i ocenić wyniki. Ostatnio w ramach eksperymentu upiekłam pizzę calzone. Jednogłośnie postanowiliśmy wprowadzić to danie do naszego stałego menu.

Składniki

do testu::
  • mąka - 420 g
  • suche drożdże - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 250 ml
do nadzienia::

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier.

Dodaj olej, wodę i zagniataj ciasto.

Umieść w misce, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

Pokrój pomidory, mozzarellę, grzyby, szynkę, obrany czosnek i cebulę.

Smaż czosnek z cebulą na rozgrzanym oleju przez 40-60 sekund.

Dodaj grzyby i gotuj przez kolejne 5-7 minut, często mieszając.

Posyp oregano, solą i zdejmij z ognia.

Lekko zmiażdż ciasto i rozwałkuj ciasto.

Posmaruj połowę półfabrykatu sosem pomidorowym.

Ułóż smażone grzyby, pomidory, szynkę i mozzarellę.

Przykryj drugą połową ciasta i mocno przykryj.

Posmaruj calzone resztą oleju na wierzchu, przełóż na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy