Bądź cierpliwy, ponieważ konieczne jest gotowanie galaretki z nóg wieprzowych przez bardzo długi czas. Lepiej jest podpalić go rano, aby przekąskę można było usunąć w nocy. Należy pamiętać, że podczas gotowania nie można dodawać wody.
Składniki
- nogi wieprzowe - 2 kg
- korzeń pietruszki - 100 g
- cebula - 2 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- sól - 1,5 art.
- woda - 4 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Nogi wieprzowe dobrze zeskrobać nożem i zalać zimną wodą przez 3 godziny.
Przenieś nogi do garnka, dodaj korzeń pietruszki, obraną cebulę, świeżą wodę i gotuj przez 5 godzin na małym ogniu.
Usuń korzeń pietruszki i cebulę.
Dodaj sól, czarny pieprz do bulionu i gotuj przez kolejne 30-40 minut.
Wyjmij nogi i lekko ostudź.
Oddziel mięso od kości, posiekaj i ułóż w foremkach.
Odcedź bulion i wlej mięso do kokilek. Usuń galaretkę na 6 godzin w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy