Aby kanapki były naprawdę smaczne, radzę samemu przygotować hummus. W przepisie powiem Ci, jak to zrobić poprawnie. Szpinak i pomidory, lekko przyprawione na patelni, pomogą podkreślić jego smak.
Składniki
do kanapek:
- chleb - 2 plasterki
- szpinak - 60 g
- kolendra - 2 gałązki
- pomidory koktajlowe - 4-6 sztuk
- oliwa z oliwek - 1 art.
dla Hummusu:
- ciecierzyca - 100 g
- sok z cytryny - 10 ml
- Zira - 5 g
- oliwa z oliwek - 30 ml
- papryka (wędzony) – 5 g
- Sezam - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz ciecierzycę przez noc i ugotuj ją w tej samej wodzie następnego dnia, aż będzie miękka.
Zostaw szklankę płynu i zmiel ciecierzycę w blenderze z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Zmiel sezam osobno na pastę i wyślij również do ciecierzycy. Lub weź gotowe tahini.
Dodaj przyprawy, ponownie zmiel wszystko blenderem i dostosuj konsystencję pozostałym bulionem.
Losowo posiekaj szpinak, kolendrę i wiśnie i smaż na oliwie z oliwek przez kilka minut.
Połóż hummus na chlebie, a na wierzchu pomidory ze szpinakiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy