Możesz ugotować to danie z innego zestawu warzyw. Dodaj bakłażana, wyklucz czosnek lub ziemniaki-Wypróbuj różne opcje i wybierz najsmaczniejsze dla siebie. Podoba mi się pasztet warzywny do tego przepisu.
Składniki
- ziemniaki (gotowane) – 300 g
- marchew (gotowane) – 1 rzecz
- papryka - 150 g
- cukinia - 200 g
- seler (łodygi) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- pietruszka - 4 gałązki
- jaja kurze - 4 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 8 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane ziemniaki i marchewki obrać, drobno posiekać.
Posiekaj cukinię, seler, natkę pietruszki, obraną cebulę i paprykę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta, dodaj paprykę i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj cukinię i smaż przez kolejne 5 minut.
W głębokiej misce połącz gotowane i pieczone warzywa.
Dodaj seler, pietruszkę, czosnek przepuszczony przez prasę, lekko ubite jajka, sól i pieprz.
Zmiel blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładki.
Wynikową masę włożyć do wysmarowanej formy i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.