Nie lubisz zbyt ostrego i kwaśnego? To jest przepis dla ciebie! Solanka ogórkowa delikatnie nadaje pożądaną kwaskowatość, nie odwracając uwagi od głównego smaku. Jednocześnie danie nabiera apetycznego aromatu marynat. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę intensywność solanki.
Składniki
- marchew - 500 g
- czosnek - 4 ząbki
- ogórek solanka - 50 ml
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
- anyż - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- Sol - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, cukier, zmieloną czerwoną paprykę i solankę ogórkową. Wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj anyż, wymieszaj i po 10 sekundach wlej do miski z marchewką, przecedzając przez sitko.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy odstawić do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy