Dzisiaj nauczymy się gotować bułki z krewetkami. Bądź cierpliwy, przygotuj wszystkie niezbędne produkty i nie zapomnij o bambusowej macie. Bez niego nie będzie można przekręcić pięknej rolki. Radzę obejrzeć kilka samouczków wideo na ten temat przed rozpoczęciem.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- czerwona ryba (małosolna) – 200 g
- krewetki (gotowane) – 200 g
- awokado - 1 rzecz
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- SOS (teriyaki) – 1 art.
- nori - 3 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowany ryż wymieszaj z octem i odstaw na 5 minut.
Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę.
Pokrój awokado na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny.
Krewetki opłucz wrzącą wodą i obierz muszle.
Pokrój czerwoną rybę i skrop sosem.
Rozłóż bambusową matę na stole, połóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu.
Dodaj warstwę ryżu i lekko ubij.
Z jednej strony ułóż awokado, czerwoną rybę i krewetki w paski.
Zwiń ciasną rolkę, pomagając sobie matą.
Pokrój na małe kawałki i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy