Na mojej liście świątecznych potraw Rolada z kurczaka nie jest ostatnia. Tylko ja go nie kupuję, ale gotuję sam w domu. Nie można nazwać skomplikowanego przepisu, ale nadal będziesz potrzebować pewnych doświadczeń kulinarnych.
Składniki
- filet z kurczaka - 2 kg
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Zieleń - 20 g
- masło - 40 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 4 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na grube talerze i dobrze ubij.
Posiekaj warzywa, marchewkę i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni, ułóż cebulę z marchewką i smaż do miękkości.
Dodaj zielenie i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Układając jeden na drugim, ułóż kotlety z kurczaka na desce.
Pieprz, sól i połóż smażyć. Rozprowadź równomiernie widelcem na całej powierzchni.
Zwiń rolkę i zabezpiecz sznurkami do gotowania.
Przenieś bułkę do szerokiego garnka, dodaj zimną wodę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 40 minut od momentu wrzenia.
Wyjmij gotową bułkę z wody, ostudź, uwolnij od nici i pokrój.