Innym ciekawym przepisem na skarbonkę Twoich kulinarnych arcydzieł jest hummus z awokado, ziołami i sokiem z limonki. Wydaje mi się bardziej miękki i delikatny, a limonka nadaje potrawie niezwykły smak i aromat. Możesz gotować z gotowaną ciecierzycą lub z puszki.
Składniki
- ciecierzyca (suchy) – 400 g
- awokado (dojrzały) – 2 kawałki
- Limonka - 1 rzecz
- tahini - 4 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- pietruszka - pół
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 10 godzin.
Zmień wodę i gotuj ciecierzycę przez 1,5-2 godziny po ugotowaniu.
Obierz awokado i pokrój na duże kawałki.
Zmiel ciecierzycę, natkę pietruszki, awokado, sól i zmielony czarny pieprz w blenderze.
Wapno sparzyć wrzącą wodą, wycisnąć sok i wlać miskę blendera.
Dodaj oliwę z oliwek, pastę tahini i kontynuuj ubijanie przez kolejne 4-5 minut. Masa powinna być jednorodna i gładka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy