dania główne 02.02.2022

kotlety wołowe z serem w piekarniku

45 min
4 porcje
Kotlety wołowe z serem w piekarniku
noirchocolate, stock.adobe.com
0

Nadal nie znalazłeś idealnego przepisu na kotlety? Wypróbuj tę opcję! Soczyste i smaczne danie jest idealne na wiele uczt, a przygotowanie jest niezwykle proste. Zamiast wołowiny możesz użyć dowolnego innego mięsa.

Składniki

  • wołowina - 400 g
  • ser (solidny) – 150 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • majonez - 80 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę na talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.

Zawiń każdy kawałek w celofanową torbę i dobrze uderz młotkiem.

Kotlety ułożyć na desce, posypać solą, mielonym pieprzem i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Zetrzyj twardy ser.

Majonez wymieszaj z posiekanym czosnkiem.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i posmaruj majonezem.

Posyp grubo serem i przykryj podwójną warstwą folii.

Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy