dania główne 22.01.2022

Dagestańskie kurze z jagnięciną

1 godz. 10 min.
5 porcji
Dagestan kurze z jagnięciną
Natalia Hanin, stock.adobe.com
0

Jagnięcina, wołowina lub drób w Dagestanie gotuje się do najwyższej miękkości. Dagestańskie kurze nie są wyjątkiem-pierogi wypełnione specjalnym sposobem. Mięso mielone należy dwukrotnie przepuścić przez maszynę do mięsa, pokonać, a dopiero potem zacząć rzeźbić.

Składniki

do testu:
  • mąka - 600 g
  • woda (ciepły) – 100 ml
  • mleko (ciepły) – 100 ml
  • sól - 0,5 łyżeczka
do nadzienia:
do zgłoszenia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie.

Dodaj wodę, mleko, sól i zagniataj plastikowe ciasto.

Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 20 minut.

Obierz cebulę, czosnek i zmiel w blenderze, aż będzie papkowaty.

Mięso mielone jest dodatkowo przepuszczane przez maszynę do mięsa i ubijane, aby było jeszcze bardziej miękkie. Drobno posiekaj kolendrę i ostrą paprykę.

Połącz mięso mielone, śmietanę, kolendrę, cebulę, ostrą paprykę, czosnek, sól i zmielony czarny pieprz.

Podziel ciasto na pół i uformuj kiełbaski o grubości 4-5 centymetrów.

Pokrój na równe kawałki i rozwałkuj cienkie tortille wałkiem do ciasta.

Umieść trochę mięsa mielonego na środku tortilli, złóż krawędzie łodzią i przyklej, tworząc fałdy w jednym kierunku.

Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i kurze. Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.

Ułóż gotowe kurze na talerzu, dodaj masło, posiekany koperek i zieloną cebulę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy