Jagnięcina, wołowina lub drób w Dagestanie gotuje się do najwyższej miękkości. Dagestańskie kurze nie są wyjątkiem-pierogi wypełnione specjalnym sposobem. Mięso mielone należy dwukrotnie przepuścić przez maszynę do mięsa, pokonać, a dopiero potem zacząć rzeźbić.
Składniki
- mielona jagnięcina - 400 g
- cebula - 3 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- kolendra - pół
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- śmietana - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- koperek - 3 gałązki
- szczypiorek - 2 stem
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie.
Dodaj wodę, mleko, sól i zagniataj plastikowe ciasto.
Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 20 minut.
Obierz cebulę, czosnek i zmiel w blenderze, aż będzie papkowaty.
Mięso mielone jest dodatkowo przepuszczane przez maszynę do mięsa i ubijane, aby było jeszcze bardziej miękkie. Drobno posiekaj kolendrę i ostrą paprykę.
Połącz mięso mielone, śmietanę, kolendrę, cebulę, ostrą paprykę, czosnek, sól i zmielony czarny pieprz.
Podziel ciasto na pół i uformuj kiełbaski o grubości 4-5 centymetrów.
Pokrój na równe kawałki i rozwałkuj cienkie tortille wałkiem do ciasta.
Umieść trochę mięsa mielonego na środku tortilli, złóż krawędzie łodzią i przyklej, tworząc fałdy w jednym kierunku.
Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i kurze. Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Ułóż gotowe kurze na talerzu, dodaj masło, posiekany koperek i zieloną cebulę.