Paella z krewetkami jeden z trzystu wariantów tego dania, które Hiszpanie tak bardzo lubią gotować. Oprócz ryżu dodaję soczyste krewetki, aromatyczny czosnek, szafran i jasny groszek dla świeżości.
Składniki
- ryż - 480 g
- krewetki - 300 g
- oliwa z oliwek - 40 ml
- czosnek - 6 ząbki
- rosół rybny (lub woda) – 300 ml
- zielony groszek - 50 g
- Szafran - 15 g
- kurkuma - 15 g
- przyprawy i przyprawy - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj czosnek i cebulę w kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i smaż do połowy.
Dodaj przyprawy, sól, kurkumę i szafran do cebuli. Wlać bulion i gotować przez kilka minut.
Wyślij Nieumyty ryż na patelnię do bulionu, cebuli i przypraw. Rozłóż ryż równomiernie, nie mieszaj i gotuj przez 20 minut.
Gdy bulion jest praktycznie odparowany, dodaj krewetki do paelli, posyp groszkiem. Przykryj i zwiększ ogień, gotuj na wolnym ogniu, aż bulion całkowicie odparuje przez kolejne 5 minut i odstaw na bok.
Po kilku minutach paella jest gotowa do spożycia. Podawać dekorując plasterkami cytryny.