dania główne 16.11.2022

paella z krewetkami

55 min
4 porcje
Paella z krewetkami
M.studio, stock.adobe.com
0

Paella z krewetkami jeden z trzystu wariantów tego dania, które Hiszpanie tak bardzo lubią gotować. Oprócz ryżu dodaję soczyste krewetki, aromatyczny czosnek, szafran i jasny groszek dla świeżości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj czosnek i cebulę w kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i smaż do połowy.

Dodaj przyprawy, sól, kurkumę i szafran do cebuli. Wlać bulion i gotować przez kilka minut.

Wyślij Nieumyty ryż na patelnię do bulionu, cebuli i przypraw. Rozłóż ryż równomiernie, nie mieszaj i gotuj przez 20 minut.

Gdy bulion jest praktycznie odparowany, dodaj krewetki do paelli, posyp groszkiem. Przykryj i zwiększ ogień, gotuj na wolnym ogniu, aż bulion całkowicie odparuje przez kolejne 5 minut i odstaw na bok.

Po kilku minutach paella jest gotowa do spożycia. Podawać dekorując plasterkami cytryny.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy