przekąski 07.07.2023

galaretka z golonki wołowej

4 godz. 40 min.
14 porcji
Galaretka z golonki wołowej
nuclear_lily, stock.adobe.com
0

Kupując golonkę, poproś o natychmiastowe pocięcie jej na dwie części. Kości rurkowe Zwykle pękają, więc kawałki mięsa należy dokładnie umyć w domu. Galaretowate mięso wołowe gotuje się bez dodawania zagęszczaczy i zawsze doskonale zestala.

Składniki

  • wołowina (golonka) – 2,5 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula - 2 kawałki
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 1 art.
  • woda - 3,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz golonkę wołową i umieść w rondlu z zimną wodą.

Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.

Dodaj obraną cebulę i gotuj przez kolejne 30 minut.

Wyjmij golonkę na talerz i odłóż na bok do ostygnięcia.

Odcedź bulion, dodaj zmielony pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 3 minuty.

Oddziel mięso od kości, drobno posiekaj i ułóż w foremkach.

Napełnij bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy