Aby nie obciążać żołądka wieczorem, przygotuj bułki z ogórkiem na obiad. Zdrowe i smaczne danie z minimalną ilością kalorii. Sam w sobie ma świeży, prawie neutralny smak, dlatego należy go podawać w towarzystwie sosów.
Składniki
- ogórki - 150 g
- okrągły ryż - 200 g
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- nori - 2 liścia
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz i wlej do garnka z zimną wodą.
Gotuj przez 10 minut, wrzuć do durszlaka i spłucz.
Gorący ryż wymieszaj z cukrem i octem. Przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Pokrój ogórki w długie kostki.
Rozłóż matę do sushi, umieść arkusz nori na wierzchu.
Ułóż grubą warstwę przygotowanego ryżu.
Połóż ogórki paskiem na krawędzi jednego z szerokich boków.
Zwinąć ciasną rolkę, lekko ubijając na całej powierzchni.
Pokrój na małe kawałki i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy