przekąski 20.06.2023

bułki z ogórkiem

30 min
3 porcje
Bułki z ogórkiem
Kal'vān, stock.adobe.com
0

Aby nie obciążać żołądka wieczorem, przygotuj bułki z ogórkiem na obiad. Zdrowe i smaczne danie z minimalną ilością kalorii. Sam w sobie ma świeży, prawie neutralny smak, dlatego należy go podawać w towarzystwie sosów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz i wlej do garnka z zimną wodą.

Gotuj przez 10 minut, wrzuć do durszlaka i spłucz.

Gorący ryż wymieszaj z cukrem i octem. Przykryj i odłóż na bok na 10 minut.

Pokrój ogórki w długie kostki.

Rozłóż matę do sushi, umieść arkusz nori na wierzchu.

Ułóż grubą warstwę przygotowanego ryżu.

Połóż ogórki paskiem na krawędzi jednego z szerokich boków.

Zwinąć ciasną rolkę, lekko ubijając na całej powierzchni.

Pokrój na małe kawałki i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy