Mówię Ci, jak gotować pyszną i pachnącą kapuśniak z gotowej kiszonej kapusty. Odpowiednie są zarówno domowe, jak i sklepowe – najważniejsze jest to, że ci się podoba. Po prostu nie można oprzeć się tak apetycznemu daniu!
Składniki
- wołowina (na kości) – 500 g
- kapusta kiszona - 500 g
- ziemniaki - 4 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- korzeń selera - 50 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- pasta pomidorowa - 2 art.
- masło - 1 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- Olej roślinny - 1 art.
- kolendra - 1 szczypta
- kminek - 1 szczypta
- ziele angielskie - 5 groszek
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij wołowinę 2 litrami wody i zagotuj. Dodaj 1 cebulę, 1 marchewkę i korzeń selera i gotuj przez 1,5 godziny.
Wyciśnij kiszoną kapustę, posiekaj i podsmaż łyżką koncentratu pomidorowego na maśle. Dodaj kminek i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
Drobno posiekaj pozostałą cebulę i marchewkę, usmaż na oleju roślinnym, dodaj kolendrę i inne przyprawy do smaku.
Wyjmij mięso z bulionu i pokrój na kawałki, a bulion odcedź i ponownie zagotuj.
Wyślij mięso i ziemniaki do bulionu i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj smażenie, kapustę, zmiażdżony czosnek, liść laurowy i pieprz.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut po ugotowaniu, a następnie pozwól potrawie się zaparzyć.