Szukasz pysznego przepisu na pierwsze danie? Z pewnością mogę polecić zupę z wieprzowiną i kluskami. Oblicz porcje, aby zupa nie pozostała następnego dnia. Chociaż jest tak smaczny, zwykle nie ma z tym problemu!
Składniki
- wieprzowina (miazga) – 500 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- koperek - 4 gałązki
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2,5 l
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 5 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na średnie kawałki, opłucz i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na oleju roślinnym podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj jajko, sól i zmielony czarny pieprz.
Wlej 150 ml gorącego bulionu z patelni i zagnieść ciasto o średniej gęstości.
Wlej ziemniaki, smaż i gotuj przez 5 minut na patelni z mięsem.
Łyżką deserową nabierz trochę ciasta i zanurz w gotującej się zupie. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Posolić, posypać drobno posiekanym koperkiem i po 2 minutach wyłączyć. Gotową zupę nalegać pod pokrywką przez 10 minut.