sałatki 22.01.2022

Sałatka & 171; Ceviche & 187; z krewetkami

45 min
4 porcje
Sałatka
Yulia, stock.adobe.com
0

Ceviche to danie latynoamerykańskie, które stało się niezwykle popularne na całym świecie. Każdy kraj wprowadził własne zmiany do przepisu, czyniąc go jeszcze bardziej interesującym i oryginalnym. Zwracam uwagę na sałatkę z krewetkami na ten temat.

Składniki

do sałatki:
do marynaty:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotowane krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz muszle i włóż do głębokiej miski.

Osobno wymieszaj masło, sos sojowy, skórkę z cytryny, czerwoną paprykę, sok pomarańczowy i cytrynowy.

Wlej powstałą marynatę do krewetek, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 30 minut.

Paprykę, fioletową cebulę obrać i pokroić.

Obierz pomarańczę ze skórki, folii i rozłóż rękami na małe kawałki.

Opłucz bazylię i natkę pietruszki, strząśnij z wody i rozerwij rękami.

Wyjmij krewetki z marynaty i włóż do szerokiej miski.

Dodaj pomarańczę, cebulę, paprykę, zioła, sól, mielony pieprz i oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj wszystko szczypcami do sałatek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy