Ceviche to danie latynoamerykańskie, które stało się niezwykle popularne na całym świecie. Każdy kraj wprowadził własne zmiany do przepisu, czyniąc go jeszcze bardziej interesującym i oryginalnym. Zwracam uwagę na sałatkę z krewetkami na ten temat.
Składniki
- krewetki (gotowane) – 500 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- pomarańcza - 1 rzecz
- bazylia - 2 gałązki
- pietruszka - 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 l
- sok pomarańczowy - 100 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- sos sojowy - 1 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 CZ. l.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mielona czerwona papryka - 0,25 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz muszle i włóż do głębokiej miski.
Osobno wymieszaj masło, sos sojowy, skórkę z cytryny, czerwoną paprykę, sok pomarańczowy i cytrynowy.
Wlej powstałą marynatę do krewetek, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Paprykę, fioletową cebulę obrać i pokroić.
Obierz pomarańczę ze skórki, folii i rozłóż rękami na małe kawałki.
Opłucz bazylię i natkę pietruszki, strząśnij z wody i rozerwij rękami.
Wyjmij krewetki z marynaty i włóż do szerokiej miski.
Dodaj pomarańczę, cebulę, paprykę, zioła, sól, mielony pieprz i oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj wszystko szczypcami do sałatek.