Jeśli uważasz, że zrobienie własnego sosu Cezar w domu jest prawie niemożliwe – mylisz się. Rzeczywiście, potrzebne będą określone składniki, takie jak anchois lub sos Worcestershire, ale wszystko jest więcej niż prawdziwe!
Składniki
do sałatki:
- sałata lodowa - 200 g
- parmezan - 100 g
- chleb - 3-4 plasterki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
do tankowania:
- jaja kurze - 1 rzecz
- musztarda - 0.5 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 40 ml
- Olej roślinny - 80 ml
- sardele - 8 sztuk
- sos Worcester - 1.5 łyżeczka
- sól - 0.5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb w kostkę i opiekaj na złoty kolor w przyprawionej oliwie z oliwek.
Zanurz jajko we wrzącej wodzie na 2 minuty. Szybko schłodź w zimnej wodzie i rozbij do miski.
Dodaj musztardę i sok z cytryny i zmiksuj wszystko blenderem.
Wlej mieszankę obu olejów i kontynuuj ubijanie. Sos zgęstnieje i będzie wyglądał jak majonez.
Drobno posiekaj sardele. Nawiasem mówiąc, wystarczy słony szprot.
Dodaj rybę do sosu i jeszcze raz ubij. Następnie dodaj sól, pieprz i sos Worcestershire, ubij ostatni raz i dopraw sałatkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy