Takie danie można włączyć do dowolnego chudego menu. Bułki z awokado są przygotowywane bez żadnych dodatków pochodzenia zwierzęcego. Tylko nori, ryż i maślane owoce. Przypominam, że podczas pracy z rolkami ręce należy często zwilżać zakwaszoną wodą.
Składniki
- awokado - 2 kawałki
 - sok z cytryny - 1 art.
 - okrągły ryż (gotowane) – 200 g
 - cukier - 1 łyżeczka
 - ocet ryżowy - 2 art.
 - nori - 2 liścia
 - woda - 300 ml
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż dokładnie opłucz i umieść w garnku z zimną wodą.
Gotuj przez 10 minut od wrzenia, wrzuć do durszlaka i spłucz.
Dodaj cukier, ocet do gorącego ryżu i dobrze wymieszaj.
Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę.
Pokrój miąższ owocu i skrop sokiem z cytryny.
Rozłóż bambusową matę na stole, połóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu.
Dodaj warstwę ryżu i spłaszcz, lekko ubijając.
Z jednej strony ułóż pokrojone awokado grubym paskiem.
Zwinąć ciasną bułkę, pokroić na małe kawałki i podawać.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy