przekąski 30.06.2023

hummus z ciecierzycy z orzeszkami ziemnymi

1 godz. 0 min.
4 porcje
Hummus z ciecierzycy z orzeszkami ziemnymi
Lacramioara, stock.adobe.com
0

Dzisiaj mam ochotę podzielić się z wami świetnym przepisem na hummus z ciecierzycy i orzeszki ziemne. Prażone orzechy nadają przystawce niesamowity pikantny smak i słodkawy aromat. Nie prześwietlaj ich na patelni, wystarczy dokładnie wysuszyć.

Składniki

  • ciecierzyca - 300 g
  • orzeszki ziemne - 200 g
  • tahini - 2 art.
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • sok z cytryny - 40 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
  • woda - 2,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona w zimnej wodzie przez 4 godziny.

Wrzuć do durszlaka, spłucz, zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.

Spuść dwie trzecie płynu. Zbierz resztę bulionu w osobnym pojemniku.

Umieść orzeszki ziemne na suchej patelni i lekko podsmaż.

Umieść gotowaną ciecierzycę, orzeszki ziemne i obrane ząbki czosnku w misce blendera.

Dodaj olej, sok z cytryny, tahini, sól, mielony pieprz i zmiel na gładką masę.

Wlej ciepły bulion, dostosowując konsystencję gotowego Hummusu. Włącz blender na kolejne 2 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy