Dzisiaj mam ochotę podzielić się z wami świetnym przepisem na hummus z ciecierzycy i orzeszki ziemne. Prażone orzechy nadają przystawce niesamowity pikantny smak i słodkawy aromat. Nie prześwietlaj ich na patelni, wystarczy dokładnie wysuszyć.
Składniki
- ciecierzyca - 300 g
- orzeszki ziemne - 200 g
- tahini - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 50 ml
- sok z cytryny - 40 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
- woda - 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona w zimnej wodzie przez 4 godziny.
Wrzuć do durszlaka, spłucz, zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.
Spuść dwie trzecie płynu. Zbierz resztę bulionu w osobnym pojemniku.
Umieść orzeszki ziemne na suchej patelni i lekko podsmaż.
Umieść gotowaną ciecierzycę, orzeszki ziemne i obrane ząbki czosnku w misce blendera.
Dodaj olej, sok z cytryny, tahini, sól, mielony pieprz i zmiel na gładką masę.
Wlej ciepły bulion, dostosowując konsystencję gotowego Hummusu. Włącz blender na kolejne 2 minuty.