przekąski 22.01.2022

galaretka z kurczaka i indyka z oliwkami

4 godz. 10 min.
10 porcji
Galaretka z kurczaka i indyka z oliwkami
New Africa, stock.adobe.com
0

Jestem fanem oliwek i uwielbiam dodawać je do sałatek, zup lub przekąsek. Dziś opowiem ci Mój ulubiony przepis na galaretkę z kurczakiem, indykiem i oliwkami. Uzupełniają danie oryginalnym smakiem, a na stole takie galaretowate mięso wygląda wielokrotnie piękniej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka i skrzydełka z indyka na duże kawałki i opłucz pod bieżącą wodą.

Uszy wieprzowe moczyć przez 20 minut, zeskrobać górną warstwę nożem i dokładnie spłukać.

Włóż uszy wieprzowe, skrzydełka z indyka, kurczaka, przyprawy, obraną marchewkę i cebulę do głębokiego garnka. Wlej zimną wodę i gotuj przez 3 godziny.

Dodaj sól, posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 20 minut.

Wyjmij mięso, oddziel je od kości, posiekaj i ułóż na głębokich talerzach.

Wyłówcie warzywa. Wyrzuć cebulę i pokrój marchewki w cienkie plasterki i dodaj do pojemników z mięsem.

Ułóż liście pietruszki i oliwki. Zwykle dodaję 4-5 sztuk na 500 ml galaretki i możesz dostosować ilość do swoich upodobań.

Odcedź bulion przez gazę, wlej go do talerzy z mięsem i wyjmij galaretkę na 8 godzin w zimne miejsce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy