Jestem fanem oliwek i uwielbiam dodawać je do sałatek, zup lub przekąsek. Dziś opowiem ci Mój ulubiony przepis na galaretkę z kurczakiem, indykiem i oliwkami. Uzupełniają danie oryginalnym smakiem, a na stole takie galaretowate mięso wygląda wielokrotnie piękniej!
Składniki
- kurczak (Strona główna) – 1 kg
- skrzydła indyka - 1 kg
- uszy wieprzowe - 2 kawałki
- oliwki (bez pestek) – garść
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 5 ząbki
- pietruszka - 3 gałązki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 8 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka i skrzydełka z indyka na duże kawałki i opłucz pod bieżącą wodą.
Uszy wieprzowe moczyć przez 20 minut, zeskrobać górną warstwę nożem i dokładnie spłukać.
Włóż uszy wieprzowe, skrzydełka z indyka, kurczaka, przyprawy, obraną marchewkę i cebulę do głębokiego garnka. Wlej zimną wodę i gotuj przez 3 godziny.
Dodaj sól, posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 20 minut.
Wyjmij mięso, oddziel je od kości, posiekaj i ułóż na głębokich talerzach.
Wyłówcie warzywa. Wyrzuć cebulę i pokrój marchewki w cienkie plasterki i dodaj do pojemników z mięsem.
Ułóż liście pietruszki i oliwki. Zwykle dodaję 4-5 sztuk na 500 ml galaretki i możesz dostosować ilość do swoich upodobań.
Odcedź bulion przez gazę, wlej go do talerzy z mięsem i wyjmij galaretkę na 8 godzin w zimne miejsce.