Hummus jest zwykle przygotowywany z dodatkiem czosnku, ale nie każdy lubi jego silny zapach. Spróbuj wstępnie upiec aromatyczne warzywo. Zdziwisz się, jak bardzo zmieni się przekąska. Ta wersja dania może być bezpiecznie podawana na świątecznym stole.
Składniki
- fasola (Biały) – 350 g
- tahini - 2 art.
- czosnek - 1 Głowa
- oliwa z oliwek - 20 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Fasolę opłucz i namocz przez 4 godziny.
Zmień wodę, zagotuj i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Czosnek podzielić na ząbki, ułożyć na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez 15 minut.
Ostudź i delikatnie obierz.
Umieść pieczony czosnek, oliwę z oliwek i mieloną kolendrę w misce blendera. Zmiel na średniej prędkości przez 2 minuty.
Dodaj gotowaną fasolę, tahini, sok z cytryny, sól i kontynuuj pracę blendera, aż masa będzie gładka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy