przekąski 22.01.2022

hummus z białej fasoli z pieczonym czosnkiem

30 min
4 porcje
Hummus z białej fasoli z pieczonym czosnkiem
lilechka75, stock.adobe.com
0

Hummus jest zwykle przygotowywany z dodatkiem czosnku, ale nie każdy lubi jego silny zapach. Spróbuj wstępnie upiec aromatyczne warzywo. Zdziwisz się, jak bardzo zmieni się przekąska. Ta wersja dania może być bezpiecznie podawana na świątecznym stole.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Fasolę opłucz i namocz przez 4 godziny.

Zmień wodę, zagotuj i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Czosnek podzielić na ząbki, ułożyć na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez 15 minut.

Ostudź i delikatnie obierz.

Umieść pieczony czosnek, oliwę z oliwek i mieloną kolendrę w misce blendera. Zmiel na średniej prędkości przez 2 minuty.

Dodaj gotowaną fasolę, tahini, sok z cytryny, sól i kontynuuj pracę blendera, aż masa będzie gładka.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy