desery 20.12.2022

deser mochi

30 min
12 porcji
Deser mochi
helgira, stock.adobe.com
0

Ten niezwykły deser jest idealny latem. Podawany na zimno, zachwyca ilością nadzień i delikatną teksturą ciasta. Gdy spróbujesz raz, będziesz chciał robić te egzotyczne ciasta w kółko. Zaskocz swoich bliskich legendarnymi japońskimi mochi!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj nadzienie. W rondlu podgrzej mleko, dodaj i rozpuść czekoladę. Wprowadź żelatynę, dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj matchę, ponownie wymieszaj.

Ubij śmietanę na stabilne szczyty i stopniowo wprowadzaj do mieszanki mleczno-czekoladowej. Przenieś nadzienie do torby cukierniczej i wyślij do lodówki, aby ostygło.

Do ciasta wymieszaj wodę i mąkę ryżową. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą, przebij w kilku miejscach i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty z maksymalną mocą. Następnie wymieszaj ciasto i wyślij do kuchenki mikrofalowej na kolejną 1 minutę.

Rozłóż gorące ciasto na stole posypanym skrobią, podziel na 12 równych części, rozwałkuj tortille.

Za pomocą worka do szprycowania umieść nadzienie na środku każdej tortilli, uformuj mochi zgodnie z zasadą chinkali, łącząc krawędzie tortilli. Nadaj ciastkom ładny okrągły kształt.

Gotowe mochi zwiń w mieszankę skrobi i matcha i przechowuj w lodówce do czasu podania.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy