Ten niezwykły deser jest idealny latem. Podawany na zimno, zachwyca ilością nadzień i delikatną teksturą ciasta. Gdy spróbujesz raz, będziesz chciał robić te egzotyczne ciasta w kółko. Zaskocz swoich bliskich legendarnymi japońskimi mochi!
Składniki
- mąka ryżowa (klej) – 100 g
- woda - 100 ml
- skrobia kukurydziana - do posypania
- mleko - 190 ml
- śmietana (33-35%) – 300 ml
- biała czekolada - 200 g
- żelatyna - 5 g
- herbata matcha - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj nadzienie. W rondlu podgrzej mleko, dodaj i rozpuść czekoladę. Wprowadź żelatynę, dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj matchę, ponownie wymieszaj.
Ubij śmietanę na stabilne szczyty i stopniowo wprowadzaj do mieszanki mleczno-czekoladowej. Przenieś nadzienie do torby cukierniczej i wyślij do lodówki, aby ostygło.
Do ciasta wymieszaj wodę i mąkę ryżową. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą, przebij w kilku miejscach i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty z maksymalną mocą. Następnie wymieszaj ciasto i wyślij do kuchenki mikrofalowej na kolejną 1 minutę.
Rozłóż gorące ciasto na stole posypanym skrobią, podziel na 12 równych części, rozwałkuj tortille.
Za pomocą worka do szprycowania umieść nadzienie na środku każdej tortilli, uformuj mochi zgodnie z zasadą chinkali, łącząc krawędzie tortilli. Nadaj ciastkom ładny okrągły kształt.
Gotowe mochi zwiń w mieszankę skrobi i matcha i przechowuj w lodówce do czasu podania.