Włosi są wielkimi ekspertami od deserów. Kolejnym tego dowodem będą lody Gelato. Jest przygotowywany z niewielką ilością śmietany, a podczas tego procesu jest zdrowo nasycony powietrzem, dzięki czemu okazuje się niezwykle delikatny i smaczny.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na patelni połącz mleko, śmietanę i 150 g cukru.
Rozgrzej do 60 stopni, ale nie gotuj.
Ubij żółtka osobno z pozostałym cukrem na puszystą białą masę.
Bez przerywania pracy miksera wlej półfabrykat z mleka i śmietany. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Wlej powstałą masę do rondla i podgrzej do 85 stopni.
Wyjmij z pieca i włóż kadzi do miski z lodowatą wodą. Obrabiany przedmiot powinien ostygnąć do temperatury pokojowej.
Odcedź, wlej do dużej formy i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
Wyjmij, ubij mikserem i włóż z powrotem do zamrażarki. Powtórz procedurę jeszcze 2 razy. Następnie włóż lody do zamrażarki na kolejne 3 godziny.