Masz trochę wolnego czasu? Zrób domowe lody. Taki deser z pewnością zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Wbrew powszechnemu przekonaniu domowy krem nie nadaje się do tego. Najlepiej używać tłuszczu sklepowego o zawartości 30-33%.
Składniki
- śmietana - 500 ml
- żółtka - 3 kawałki
- cukier - 150 g
- mleko - 160 ml
- esencja waniliowa (dla smaku) – 1 kropla
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na małym ogniu podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
W osobnej misce mikserem ubij żółtka z cukrem na biało.
Kontynuując ubijanie, wlej gorące mleko cienkim strumieniem.
Gotuj masę, aż zgęstnieje na średnim ogniu, ale nie gotuj.
Zdejmij z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej. Przecedź przez sito, aby pozbyć się grudek.
Ubij schłodzoną śmietanę na wysokich obrotach, aż zgęstnieje.
Dodaj mieszankę jajeczno-mleczną, wanilinę i dobrze wymieszaj.
Włóż lody do szerokiego naczynia i włóż do zamrażarki na 4 godziny.