desery 22.01.2022

domowe lody

35 min
4 porcje
Domowe lody
Maria, stock.adobe.com
0

Masz trochę wolnego czasu? Zrób domowe lody. Taki deser z pewnością zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Wbrew powszechnemu przekonaniu domowy krem nie nadaje się do tego. Najlepiej używać tłuszczu sklepowego o zawartości 30-33%.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na małym ogniu podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

W osobnej misce mikserem ubij żółtka z cukrem na biało.

Kontynuując ubijanie, wlej gorące mleko cienkim strumieniem.

Gotuj masę, aż zgęstnieje na średnim ogniu, ale nie gotuj.

Zdejmij z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej. Przecedź przez sito, aby pozbyć się grudek.

Ubij schłodzoną śmietanę na wysokich obrotach, aż zgęstnieje.

Dodaj mieszankę jajeczno-mleczną, wanilinę i dobrze wymieszaj.

Włóż lody do szerokiego naczynia i włóż do zamrażarki na 4 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy