W różnych regionach pastylki były zawsze przygotowywane nieco inaczej. Nie tylko z lokalnych owoców i jagód, ale także z różnymi dodatkami. Na przykład z orzechami. Taka pastylka okazuje się jeszcze smaczniejsza, ciekawsza, a nawet bardziej satysfakcjonująca jako szybka i zdrowa przekąska.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- woda - 4 art.
- orzechy włoskie - 50 g
- orzechy laskowe - 50 g
- orzeszki ziemne - 50 g
- cukier (lub miód) – 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka, dodaj wodę i gotuj do miękkości. Przetrzyj przez sito.
Dodaj cukier lub miód do smaku do puree i gotuj, aż będzie gęsty.
Rozłóż puree cienką warstwą na pergaminie i posyp posiekanymi orzechami.
Suszyć pastylkę do miękkości przez 6-7 godzin w uchylonym piekarniku w minimalnej temperaturze.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy