desery 19.07.2023

pastylki z orzechami

6 godz. 0 min.
4 porcje
Pastila z orzechami
Małgorzata Szczypkowska, stock.adobe.com
0

W różnych regionach pastylki były zawsze przygotowywane nieco inaczej. Nie tylko z lokalnych owoców i jagód, ale także z różnymi dodatkami. Na przykład z orzechami. Taka pastylka okazuje się jeszcze smaczniejsza, ciekawsza, a nawet bardziej satysfakcjonująca jako szybka i zdrowa przekąska.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka, dodaj wodę i gotuj do miękkości. Przetrzyj przez sito.

Dodaj cukier lub miód do smaku do puree i gotuj, aż będzie gęsty.

Rozłóż puree cienką warstwą na pergaminie i posyp posiekanymi orzechami.

Suszyć pastylkę do miękkości przez 6-7 godzin w uchylonym piekarniku w minimalnej temperaturze.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy