Serniki z rodzynkami to klasyka, której nie trzeba polecać ani przedstawiać. Pamiętaj, aby wybrać rodzynki bez pestek, ale ogólnie każda odmiana będzie działać. Na tej samej zasadzie możesz dodać suszone morele, suszone śliwki lub inne suszone owoce.
Składniki
- twaróg - 500 g
- rodzynki - 50 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 3 art.
- cukier - 3 art.
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej rodzynki gorącą wodą, odstaw na kilka minut, wrzuć do durszlaka i osusz.
Zmiel twaróg z cukrem przez sito, dodaj jajka i wymieszaj.
Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj, a na koniec dodaj rodzynki.
Uformuj serniki, zwiń w mąkę i smaż przez 1,5-2 minuty z każdej strony w oleju roślinnym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy