Od dawna nie rozpieszczałeś domu pysznym? Przygotuj delikatny deser kokosowy. Jest zaskakująco smaczny i prosty. Przewiewna masa mleka kokosowego i śmietany dosłownie rozpływa się w ustach, a ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.
Składniki
- śmietana (zawartość tłuszczu 33 %) – 200 g
- mleko kokosowe - 400 g
- cukier - 120 g
- żelatyna - 15 g
- wanilina - na czubku noża
- woda (gotowany) – 150 ml
- wiórki kokosowe (do zgłoszenia) – 2 art.
- mięta (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut, aby puchła.
Podgrzej żelatynę w łaźni wodnej, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem na ostre szczyty.
Dodaj mleko kokosowe, wanilinę i delikatnie wymieszaj.
Wlej schłodzoną masę żelatynową i ponownie wymieszaj.
Wlej deser do szklanek i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Podawaj deser przyozdobiony płatkami kokosowymi i listkami mięty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy