Wiele moich przyjaciół piecze teraz popularne ciasto z czerwonego aksamitu. Mam też jeden przepis na ten modny deser. Ogólnie proces gotowania można określić jako prosty, ale długi. Spróbuj gotować, a dowiesz się dlaczego!
Składniki
- mąka - 500 g
- kakao - 3 art.
- śmietana - 190 g
- śmietana (o zawartości tłuszczu 33%) – 220 ml
- jaja kurze - 5 sztuk
- barwnik spożywczy (czerwony) – 10 g
- Olej roślinny - 450 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
- cukier - 2 szklanki
- Sol - 0,25 łyżeczka
- śmietana (o zawartości tłuszczu 35 %) – 600 ml
- mascarpone - 500 G
- cukier - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i cukier.
Dodaj olej roślinny, barwnik spożywczy, jajka, śmietanę i śmietanę.
Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na 15 minut.
Wlej jedną trzecią ciasta do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przenieś gotowe ciasto do ostygnięcia na ruszt.
Powtórz procedurę jeszcze dwa razy, piecząc kolejne dwie części ciasta.
Schłodzone ciasta zawiń osobno w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Połącz schłodzoną śmietanę, cukier i zmiękczone mascarpone, ubij mikserem.
Przykryj miskę kremem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Wyjmij ciasta z lodówki, odetnij skórki i nierówności.
Rozdrobnij skrawki do miękiszu.
Złóż ciasto na szerokim talerzu, smarując każde ciasto kremem. Obficie posmaruj wierzch kremem.
Posyp przygotowane okruchy bokami i wierzchołkami ciasta, pozostawiając wolną przestrzeń na wierzchu w małym kółku. Pozostaw gotowe ciasto w lodówce na 4-5 godzin.