Wielu uważa, że przygotowanie pianek jest bardzo trudne. W rzeczywistości wcale tak nie jest. Bez pieczenia, zamrażania lub innej obróbki cieplnej. Ubij masę do pożądanej gęstości, umieść pianki na przygotowanej powierzchni i odczekaj 24 godziny.
Składniki
- mus jabłkowy (słodki) – 180 g
- białka jaj (schłodzone) – 50 g
- cukier - 250 g
- woda - 150 ml
- agar-agar - 9 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij agar-agar zimną wodą i odłóż na bok na 10 minut.
Schłodzone białka ubij mikserem elektrycznym na ostre szczyty.
Kontynuując ubijanie, dodaj porcje musu jabłkowego.
W tym samym czasie wymieszaj spuchnięty agar-agar z cukrem i zagotuj na małym ogniu.
Bez przerywania pracy miksera wlej gorący syrop cienkim strumieniem do masy białek i musu jabłkowego. Ubijaj wszystko razem przez 5-7 minut.
Przenieś masę do worka do szprycowania i ułóż pianki na pergaminie.
Pozostaw pianki na 24 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie oddziel je od papieru i połącz parami.