Spieszę się, aby podzielić się z Tobą świetnym przepisem na proste pianki jabłkowe. Możesz łatwo przygotować przewiewny deser w domu. Oprócz wymienionych produktów przygotuj mikser, papier do pieczenia i kilka małych patelni.
Składniki
- jabłka - 4 kawałki
- białka jaj - 1 rzecz
- cukier - 200 g
- agar-agar - 6 g
- woda - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i skórkę.
Połóż na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 15 minut w 190 stopniach.
Ostudzić, włożyć do miski blendera i zmielić na puree.
Przełóż na małą patelnię, wymieszaj z cukrem i gotuj przez 2-3 minuty, często mieszając.
Zdejmij z ognia, ostudź i dodaj białko jaja. Ubijaj mikserem, aż masa się rozjaśni i zwiększy objętość.
Oddzielnie wymieszaj gorącą wodę, cukier i agar-agar. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
Wlej gorący syrop do masy, ciągle ubijając mikserem z dużą prędkością. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut.
Włóż do torby cukierniczej, załóż specjalną dyszę i umieść pianki na pokrytej powierzchni. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Ostrożnie oddziel gotowe Pianki i połącz je parami.