Jednym z moich ulubionych przepisów na pastylkę jest ta opcja z dyni i jabłek. Po pierwsze, okazuje się bardzo smaczny i zdrowy. Po drugie, łatwo się gotuje i dobrze zestala, ponieważ jabłka są bogate w pektyny. Wreszcie ma piękny apetyczny kolor i zapach.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- jabłka - 400 g
- woda - 100 ml
- cukier - 1-2 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój w kostkę dynię i jabłka.
Wyślij je do różnych rondli, dodaj trochę wody i duś do miękkości.
Zmiel wszystko w blenderze, zmiksuj puree i dodaj cukier z przyprawami do smaku.
Rozłóż puree cienką warstwą na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Piecz pastylkę do miękkości, około 5 godzin w uchylonym piekarniku w minimalnej temperaturze.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy