desery 15.07.2023

Sernik bawełniany

1 godz. 15 min.
4 porcje
Sernik bawełniany
valentinamaslova, stock.adobe.com
0

Przepis na to niesamowite ciasto pochodzi z Japonii. Uważa się, że lokalny szef kuchni stworzył go, inspirując się ciastami serowymi podczas podróży po Europie. Sernik bawełniany to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, którego zdecydowanie powinieneś spróbować.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ser śmietankowy, mleko i miękkie masło. Umieść miskę w łaźni wodnej i podgrzewaj przez 2-3 minuty, często mieszając.

Opłucz jajka, podziel na białka i żółtka.

Ubij żółtka z cukrem pudrem, aż będą puszyste.

Wymieszaj powstałą masę ze schłodzoną mieszanką śmietankowo-mleczną.

Ubij białka z kwasem cytrynowym i solą na ostre szczyty.

Dodaj ubite białka, przesianą mąkę i skrobię do głównego przedmiotu obrabianego. Delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.

Włóż ciasto do dzielonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dla tych proporcji idealny jest kształt o średnicy 24 cm.

Przenieś formę z ciastem do dużej kokilki wypełnionej w dwóch trzecich ciepłą wodą.

Piecz sernik bawełniany w 150 stopniach przez 1 godzinę. Następnie nie wyjmuj z piekarnika przez kolejne 40 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy