Przepis na to niesamowite ciasto pochodzi z Japonii. Uważa się, że lokalny szef kuchni stworzył go, inspirując się ciastami serowymi podczas podróży po Europie. Sernik bawełniany to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, którego zdecydowanie powinieneś spróbować.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- ser śmietankowy - 160 g
- masło - 30 g
- mleko - 4 art.
- kwas cytrynowy - 0,3 łyżeczka
- skrobia kukurydziana - 2 łyżeczka
- mąka ryżowa - 2 art.
- cukier puder - 100 g
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ser śmietankowy, mleko i miękkie masło. Umieść miskę w łaźni wodnej i podgrzewaj przez 2-3 minuty, często mieszając.
Opłucz jajka, podziel na białka i żółtka.
Ubij żółtka z cukrem pudrem, aż będą puszyste.
Wymieszaj powstałą masę ze schłodzoną mieszanką śmietankowo-mleczną.
Ubij białka z kwasem cytrynowym i solą na ostre szczyty.
Dodaj ubite białka, przesianą mąkę i skrobię do głównego przedmiotu obrabianego. Delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.
Włóż ciasto do dzielonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dla tych proporcji idealny jest kształt o średnicy 24 cm.
Przenieś formę z ciastem do dużej kokilki wypełnionej w dwóch trzecich ciepłą wodą.
Piecz sernik bawełniany w 150 stopniach przez 1 godzinę. Następnie nie wyjmuj z piekarnika przez kolejne 40 minut.