desery 08.02.2022

ciasto jagodowo-twarogowe z orzechowym biszkoptem

1 godz. 0 min.
14 porcji
Ciasto jagodowo
VICUSCHKA, stock.adobe.com
0

Pomimo długiej nazwy przygotowanie ciasta jest stosunkowo proste. Cały proces można warunkowo podzielić na dwa etapy: pieczenie herbatnika orzechowego i przygotowanie masy jagodowo-twarogowej. Ciasto można ozdobić jagodami, miętą i orzechami.

Składniki

na biszkopt:
dla części twarogowej:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Osusz orzechy włoskie na patelni i lekko posiekaj w blenderze.

Ubij jajka solą i cukrem, aż będą puszyste.

Dodaj miód, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Włóż ciasto do dzielonej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Zalej żelatynę wodą i odłóż na bok na 15 minut.

Zmiel jagody z cukrem w blenderze.

Na małej patelni połącz śmietanę i spęcznioną żelatynę. Podgrzej masę na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

W osobnej misce ubij śmietanę i twaróg przetarty przez sito.

Dodaj kremowo-żelatynową mieszankę i wymieszaj.

Weź trochę do dekoracji, dodaj masę jagodową do reszty.

Umieść ciasto biszkoptowe w dzielonej formie o odpowiedniej średnicy.

Wlej masę jagodowo-twarogową na wierzch i spłaszcz. Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.

Za pomocą łyżki rozprowadź pozostałą białą masę na powierzchni i ponownie wyślij ciasto do lodówki. Po 2-3 godzinach będzie gotowy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy