Pomimo długiej nazwy przygotowanie ciasta jest stosunkowo proste. Cały proces można warunkowo podzielić na dwa etapy: pieczenie herbatnika orzechowego i przygotowanie masy jagodowo-twarogowej. Ciasto można ozdobić jagodami, miętą i orzechami.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 220 g
- miód - 3 art.
- orzechy włoskie - 100 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy włoskie na patelni i lekko posiekaj w blenderze.
Ubij jajka solą i cukrem, aż będą puszyste.
Dodaj miód, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Włóż ciasto do dzielonej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Zalej żelatynę wodą i odłóż na bok na 15 minut.
Zmiel jagody z cukrem w blenderze.
Na małej patelni połącz śmietanę i spęcznioną żelatynę. Podgrzej masę na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
W osobnej misce ubij śmietanę i twaróg przetarty przez sito.
Dodaj kremowo-żelatynową mieszankę i wymieszaj.
Weź trochę do dekoracji, dodaj masę jagodową do reszty.
Umieść ciasto biszkoptowe w dzielonej formie o odpowiedniej średnicy.
Wlej masę jagodowo-twarogową na wierzch i spłaszcz. Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Za pomocą łyżki rozprowadź pozostałą białą masę na powierzchni i ponownie wyślij ciasto do lodówki. Po 2-3 godzinach będzie gotowy.