Wypróbuj ten przepis i nie będziesz już kupować waniliowych pianek w sklepie. Przekonasz się z własnego doświadczenia, że deser jest przygotowywany bardzo prosto i z niedrogich produktów. Jeśli masz ochotę zrobić kolorowe pianki, dodaj trochę barwnika spożywczego.
Składniki
- cukier - 800 g
- żelatyna - 15 g
- woda - 300 ml
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy - 2 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut.
W rondlu połącz pozostałą wodę z cukrem i gotuj przez 3 minuty.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj żelatynę i ubijaj mikserem elektrycznym przez 5-7 minut. Masa powinna wybielić i znacznie zwiększyć objętość.
Przykryj, odłóż na bok na 5 minut, a następnie ponownie ubij mikserem z dużą prędkością przez 5 minut.
Dodaj sodę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez kolejne 3-5 minut.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko skrop wodą. Użyj strzykawki do gotowania, aby osadzić pianki. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Ostrożnie oddziel gotowe pianki waniliowe od papieru i połącz parami.