desery 13.07.2023

waniliowe pianki

30 min
8 porcji
Waniliowe Pianki
chrispleskach, stock.adobe.com
0

Wypróbuj ten przepis i nie będziesz już kupować waniliowych pianek w sklepie. Przekonasz się z własnego doświadczenia, że deser jest przygotowywany bardzo prosto i z niedrogich produktów. Jeśli masz ochotę zrobić kolorowe pianki, dodaj trochę barwnika spożywczego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut.

W rondlu połącz pozostałą wodę z cukrem i gotuj przez 3 minuty.

Wyłącz ogrzewanie, dodaj żelatynę i ubijaj mikserem elektrycznym przez 5-7 minut. Masa powinna wybielić i znacznie zwiększyć objętość.

Przykryj, odłóż na bok na 5 minut, a następnie ponownie ubij mikserem z dużą prędkością przez 5 minut.

Dodaj sodę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez kolejne 3-5 minut.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko skrop wodą. Użyj strzykawki do gotowania, aby osadzić pianki. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Ostrożnie oddziel gotowe pianki waniliowe od papieru i połącz parami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy