Latem przygotuj lody z cukinii. Zdziwisz się, jak harmonijnie smak warzyw i śmietany łączy się w deserze. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Dozwolone jest również stosowanie miodu jako słodzika.
Składniki
- młoda cukinia - 100 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 200 g
- cukier - 200 g
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cukinię i posiekaj w blenderze.
Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem.
Dodaj półfabrykat z cukinią i ponownie wymieszaj.
Włóż lody do kokilki i wstaw do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co 40 minut wyjmuj lody z lodówki i ubijaj mikserem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy