Dziś przygotowujemy zdrowy deser z naturalnych produktów. Przepis wykorzystuje 200 g cukru, ale można go zastąpić miodem lub wcale. W każdym razie pastylka ze śliwki wiśniowej przygotowana w domu okaże się pachnąca i smaczna.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- cukier - 200 g
- woda - 200 ml
- Olej roślinny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść śliwkę wiśniową na patelni, dodaj wodę i gotuj przez 15 minut.
Przetrzyj miękkie owoce przez sito, aby pozbyć się skórki i pestek.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem i gotuj przez 25-30 minut.
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym.
Rozłóż przecier owocowy warstwą około 0,5 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 65 stopni na 6 godzin.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy