desery 24.07.2023

pastylka ze śliwki wiśniowej w domu

7 godz. 0 min.
4 porcje
Pastylka ze śliwki wiśniowej w domu
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Dziś przygotowujemy zdrowy deser z naturalnych produktów. Przepis wykorzystuje 200 g cukru, ale można go zastąpić miodem lub wcale. W każdym razie pastylka ze śliwki wiśniowej przygotowana w domu okaże się pachnąca i smaczna.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść śliwkę wiśniową na patelni, dodaj wodę i gotuj przez 15 minut.

Przetrzyj miękkie owoce przez sito, aby pozbyć się skórki i pestek.

Powstałe puree wymieszaj z cukrem i gotuj przez 25-30 minut.

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym.

Rozłóż przecier owocowy warstwą około 0,5 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 65 stopni na 6 godzin.

Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy