Nie ma jedynego właściwego przepisu na sernik, więc robi się go nawet z różnych rodzajów sera. Na przykład ta opcja z ricotty. Wolę udekorować gotowy deser płatkami migdałowymi, ale wybierz opcję według własnych upodobań.
Składniki
- ciasteczka - 200 g
 - masło - 100 g
 - ricotta - 500 g
 - gotowane mleko skondensowane - 100 g
 - śmietana (33%) – 150 ml
 - jaja kurze - 2 kawałki
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel masło z ciasteczkami w blenderze. Ubij masę do formy jako podstawę.
Ubij ricottę ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Dodaj jajka i ponownie ubij.
Wlać na podstawę i włożyć sernik do piekarnika na godzinę. Pierwsze pół godziny w 180 stopniach, a następnie w 150.
Pozostaw na kolejne pół godziny w uchylonym, wyłączonym piekarniku, ostudź i włóż do lodówki.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy