Chcesz słodyczy? Przygotuj najdelikatniejszą śmietanę. Istnieje wiele ciekawych opcji na ten pyszny deser, ale proponuję dzisiaj wypróbować klasyczny przepis. Delikatny i przewiewny, przypomina nieco popularny sernik.
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- jaja kurze - 4 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 200 g
- śmietana - 450 g
- masło (zimno) – 200 g
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia ciasta i wymieszaj.
Dodaj masło starte na tarce. Rozetrzyj masę rękami, aż utworzy się okruchy.
Dodaj 1 lekko ubite jajko i zagnieść miękkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto do takiego rozmiaru, aby można było całkowicie przykryć formę i pozostawić boki o wysokości 7 centymetrów.
Nasmaruj formę masłem, posyp mąką i ułóż półfabrykat ciasta.
Ubij śmietanę z cukrem i resztą jajek.
Wlej powstałą mieszaninę do formy z ciastem i wyślij na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.