Być może trudno jest tak szybko zapamiętać deser bardziej odpowiedni na letnie upały. Lody miętowe doskonale orzeźwiają, zachwycają delikatnym smakiem i cudownym aromatem. Na tej samej zasadzie można gotować z tarhuna, melisą i suszonymi kwiatami lawendy.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj miętę i włóż do rondla z mlekiem.
Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i zaparzać pod przykryciem przez 1 godzinę.
Odcedź mleko przez podwójną warstwę gazy.
Ubij żółtka osobno z cukrem na puszystą białą masę.
Umieść mleko miętowe w łaźni wodnej, dodaj masło i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
Wlej ubite żółtka cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Schłodzić do temperatury pokojowej, wlać do przygotowanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na 6 godzin.