Chcesz zrobić wyjątkowo pyszny deser? Upiecz ciasto biszkoptowe z warstwą kremu i dżemu. Zwiewny i pachnący dosłownie rozpływa się w ustach. Do dekoracji możesz użyć cukru pudru lub jagód.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 100 g
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- skrobia kukurydziana - 1 art. l
- cukier puder (do posypania) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka od żółtek. Używaj tylko czystych i suchych naczyń.
Dodaj cukier do żółtek i ubijaj przez 5 minut.
W osobnym pojemniku ubij białka solą na ostre szczyty.
Delikatnie przenieś żółtka do białek i wymieszaj.
Dodaj mąkę zmieszaną ze skrobią i ponownie wymieszaj.
Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Wymieszaj mąkę ze 150 ml mleka.
Pozostałe mleko wymieszaj z cukrem, wlej do wysokiego rondla i zagotuj.
Ciągle mieszając, wlej mieszankę mleka i mąki cienkim strumieniem. Gotuj przez 3-5 minut i wyłącz.
Ostudzić, dodać zmiękczone masło i dobrze ubić mikserem.
Pokrój schłodzony biszkopt na dwa identyczne ciasta.
Połóż pierwszą połowę na szerokiej tortownicy i posmaruj kremem.
Delikatnie łyżką dżem i przykryj drugą połową ciasta.
Posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki na 2 godziny.