Ta odmiana tiramisu jest przygotowywana bez koniaku, dzięki czemu można ją podawać dzieciom. Dla smaku dodaję do kawy trochę mielonego cynamonu, można też użyć skórki cytrusowej i wanilii. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 400 g
 - ser twarogowy - 300 g
 - śmietana (33% tłuszczu) – 250 ml
 - Kawa (espresso) – 300 ml
 - cukier - 150 g
 - mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
 - kakao - 2 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śmietankę wymieszać z cukrem, twarogiem i ubijać mikserem z dużą prędkością przez 2-3 minuty.
Wymieszaj kawę z cynamonem i wlej do szerokiego naczynia.
Nasmaruj spód przygotowanej formy kremem.
Zanurz ciasteczka w kawie i ułóż w jednej warstwie.
Rozłóż krem, spłaszcz i powtórz czynności z ciasteczkami.
Rozłóż pozostały krem i wygładź.
Posyp deser kakao i wstaw do lodówki na 6 godzin.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy