Ciasto Bento milk girl to jeden z moich ulubionych deserów. Gotuję go tylko według tego przepisu, nie ufam innym. Ciasto okazuje się delikatne, o kremowym smaku, o przyjemnym aromacie wanilii.
Składniki
- mąka - 180 g
 - jaja kurze - 2 kawałki
 - mleko skondensowane - 200 g
 - masło (stopiony) – 100 g
 - cukier waniliowy - 15 g
 - proszek do pieczenia ciasta - 10 g
 
- śmietana (33%) – 250 ml
 - mleko skondensowane - 180 g
 - twarożek - 250 g
 - wanilina - 5 g
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka na lekką pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj mleko skondensowane i stopione masło i jeszcze raz ubij.
Połącz mąkę, cukier waniliowy, wanilinę i proszek do pieczenia. Zacznij stopniowo wprowadzać mąkę do płynu i ubijaj, aż będzie gładka.
Wyłóż blachę do pieczenia lub formę pergaminem, wlej ciasto i spłaszcz szpatułką. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180C.
W przypadku śmietany ubij śmietanę na szczyty, dodaj ser, mleko skondensowane i jeszcze raz ubij.
Wyjmij ciasto, ostudź. Wytnij koła i złóż ciasto. Posmaruj każdą warstwę ciasta kremem, posmaruj również wierzch kremem i udekoruj według uznania.