Okazuje się, że istnieje wiele przepisów dostosowanych do postu, a większość potraw okazuje się nie gorsza niż oryginał. Doskonałym tego przykładem jest chude ciasto miodowe. Spróbuj go ugotować, a na pewno będziesz zaskoczony wynikami.
Składniki
- mleko w proszku (kokos) – 3 art.
- mąka ryżowa - 3 art.
- cukier puder - 120 G
- woda - 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę, miód, sól i cukier w misce. Umieść w łaźni wodnej i podgrzewaj, często mieszając.
Dodaj sodę, wymieszaj i poczekaj, aż reakcja się skończy.
Wyjmij miskę z łaźni wodnej, wlej olej i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, wanilinę i zagnieść ciasto.
Podziel ciasto na 6 części, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Z każdego przedmiotu rozwałkuj cienkie ciasto, przebij widelcem w kilku miejscach i ostrożnie przenieś na wyłożoną blachę do pieczenia. Piec 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.
Wymieszaj połowę wody z cukrem pudrem i zagotuj na małym ogniu.
Osobno wymieszaj pozostałą wodę z mąką i mlekiem kokosowym w proszku.
Wlej obrabiany przedmiot do wrzącego syropu, ciągle mieszając.
Gotuj do pożądanej gęstości. Zdejmij gotowy krem z ognia i ostudź.
Zbierz miód, smarując ciasta kremem. Posmaruj ciasto resztą śmietany i udekoruj przygotowanym okruchem.