desery 14.07.2023

chude ciasto miodowe

1 godz. 0 min.
4 porcje
Chude ciasto miodowe
elena_l, stock.adobe.com
0

Okazuje się, że istnieje wiele przepisów dostosowanych do postu, a większość potraw okazuje się nie gorsza niż oryginał. Doskonałym tego przykładem jest chude ciasto miodowe. Spróbuj go ugotować, a na pewno będziesz zaskoczony wynikami.

Składniki

do ciast:
  • mąka - 350 g
  • miód - 4 art.
  • cukier - 2 art.
  • Olej roślinny - 80 ml
  • soda spożywcza - 1 łyżeczka
  • wanilina - na czubku noża
  • sól - na czubku noża
  • woda - 2 art.
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę, miód, sól i cukier w misce. Umieść w łaźni wodnej i podgrzewaj, często mieszając.

Dodaj sodę, wymieszaj i poczekaj, aż reakcja się skończy.

Wyjmij miskę z łaźni wodnej, wlej olej i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę, wanilinę i zagnieść ciasto.

Podziel ciasto na 6 części, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Z każdego przedmiotu rozwałkuj cienkie ciasto, przebij widelcem w kilku miejscach i ostrożnie przenieś na wyłożoną blachę do pieczenia. Piec 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.

Wymieszaj połowę wody z cukrem pudrem i zagotuj na małym ogniu.

Osobno wymieszaj pozostałą wodę z mąką i mlekiem kokosowym w proszku.

Wlej obrabiany przedmiot do wrzącego syropu, ciągle mieszając.

Gotuj do pożądanej gęstości. Zdejmij gotowy krem z ognia i ostudź.

Zbierz miód, smarując ciasta kremem. Posmaruj ciasto resztą śmietany i udekoruj przygotowanym okruchem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy