Dla miłośników czekolady jest świetna wiadomość — możesz ją ugotować w domu. Dostosuj ilość cukru i mleka do smaku. Radzę wlać czekoladę do silikonowych foremek lub na blasze wyłożonej pergaminem.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej mleko do głębokiej patelni z grubym dnem.
Dodaj masło pokrojone na kawałki i zagotuj na małym ogniu. Nie gotuj!
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj cukier i wymieszaj. Aby czekolada była słodsza, zwiększ porcję cukru.
Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodaj trochę więcej gorącego mleka.
Umieść patelnię w łaźni wodnej i podgrzewaj przez kilka minut, aż zgęstnieje. Ciągle mieszaj silikonową szpatułką.
Wlej czekoladę do foremek i ostudź w temperaturze pokojowej. Po 40 minutach przenieś czekoladę do zamrażarki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy