Mochi-najdelikatniejszy japoński deser z mąki ryżowej z ogromną ilością wszelkiego rodzaju dodatków. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego niezwykłego przysmaku, sugerujemy ugotowanie Mochi z bananem. To łatwiejsze niż się wydaje, a wynik jest tego wart!
Składniki
- mąka ryżowa - 100 g
- woda - 160 ml
- cukier puder - 70 g
- skrobia kukurydziana - 20 g
- barwnik spożywczy - kilka kropli
- ser twarogowy - 200 g
- banany - 1 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mąkę ryżową, wodę i cukier puder w niemetalowej misce. W razie potrzeby dodaj barwnik spożywczy.
Przykryj miskę folią spożywczą, przebij w kilku miejscach wykałaczką i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 1-2 minuty z dużą mocą. Następnie wymieszaj ciasto i ponownie Wyślij do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę.
Pokrój Banana w plasterki.
Posyp stół skrobią, rozwałkuj ciasto, uformuj małe tortille.
Na środku każdej tortilli umieść łyżeczkę twarogu i kawałek banana. Uformuj okrągłe kulki z nadzieniem w środku. Połóż gotowe mochi na talerzu.