Macaron to popularny francuski deser przygotowywany na bazie mąki migdałowej i bezy. Jako nadzienie można użyć Kurda owocowo-jagodowego, ganache czekoladowego, karmelu, twarogu i wielu innych.
Składniki
- cukier puder - 150 g
- mąka migdałowa - 150 g
- białka jaj - 100 g
- barwnik spożywczy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 150 g
- woda - 40 ml
- mascarpone - 250 g
- cukier puder (do kremu) – 2 art.
- Rum (ciemny) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mąkę z proszkiem i wlej do blendera, obracaj przez 30 sekund.
Dodaj 50 g białka do mąki z proszkiem i wymieszaj szpatułką. Na razie odłóż na bok.
Wlej cukier (150 g) do rondla i dodaj wodę. Mieszając, zagotuj syrop.
W tym samym czasie wlej pozostałe 50 g białka do miski i ubij mikserem.
Temperatura syropu powinna wynosić około 110-114 stopni. Podczas sprawdzania Nie dotykaj sondy termometru na dnie patelni, ponieważ tam temperatura jest wyższa. Wlej syrop o pożądanej temperaturze cienkim strumieniem do ubijających się białek, starając się wylać na ścianę miski. Jeśli wlasz wszystko na raz, masa może spaść, a beza nie zadziała. Po dodaniu syropu ubijaj bezę jeszcze przez kilka minut, aż uzyskasz gęstą, gęstą masę ze szczytami.
W misce z bezą dodaj mąkę z proszkiem i białkiem, wymieszaj szpatułką.
Podczas procesu ugniatania dodaj barwnik. Właściwe ciasto makaronowe powoli spłynie z łopatki.
Przenieś ciasto do worka do szprycowania i odłóż małe porcje na matę silikonową lub teflonową. Konieczne jest sadzenie w szachownicę dla lepszej cyrkulacji powietrza. Połóż ręcznik na stole i kilkakrotnie stuknij blachę do pieczenia z półfabrykatami. W ten sposób wydostanie się nadmiar powietrza, a dzioby na pokrywkach zostaną wygładzone. Pozostaw puste miejsca do wyschnięcia na stole, aż przestaną przyklejać się do palca. Możesz również włożyć je do piekarnika o 40-50 stopni – wtedy będzie szybciej. Gdy pokrywki wyschną, piecz je w 140 stopniach przez 14-16 minut.
W misce włóż mascarpone i ubij.
Dodaj cukier puder i ubij 30 C.
Wlej ciemny rum i jeszcze raz ubij. Rum można pominąć, jeśli wśród degustatorów są dzieci.
Przenieś krem do worka do szprycowania.
Pozwól gotowym pokrywkom makaronu ostygnąć na macie, a następnie ostrożnie je oddziel. Wybierz pary o podobnej średnicy. Nałóż krem na jedną część i przykryj drugą połówką.
Gotowe makarony można spróbować od razu lub włożyć do lodówki i pozostawić na noc. Namoczony w śmietanie deser okaże się jeszcze smaczniejszy!