Najdelikatniejszy, najdelikatniejszy i dosłownie rozpływający się w ustach sernik pochodzi z mascarpone i śmietany. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak zachować proporcje i jak prawidłowo go ugotować, aby wszystko na pewno się udało. Poradzą sobie nawet początkujący!
Składniki
- ciasteczka - 200 g
- masło - 100 g
- mascarpone - 500 g
- śmietana - 200 ml
- ekstrakt waniliowy - 0.5 łyżeczka
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier puder - 140 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przykryj spód dzielonej formy papierem do pieczenia. Zmiel masło z ciasteczkami, aż będzie gładkie, i włóż podstawę do formy.
Ubij mikserem mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem, aż się połączą.
Dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego i wprowadzaj po jednym na raz jajka, mieszając je z kremem trzepaczką.
Wlej masę na podstawę i piecz sernik w piekarniku przez około 70-80 minut w temperaturze 160 stopni.
Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku na kolejną 1 godzinę, a następnie pozwól mu ostygnąć w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.